یک شیوهٔ درمانی برای افرادی است که دچار مشکلات ارتباطی و اختلال تکلم هستند. یک گفتار درمانگر خوب در این زمینه آموزش دیده است و میتواند به این افراد کمک کند تا قدرت تکلم و برقراری ارتباط را در خود بهبود دهند.
انواع تکنیکهای گفتار درمانی برای بهبود ارتباطات و درمان ضعف در تکلم در افراد دارای اختلالات گفتاری وجود دارد. این تکنیکها بسته به نوع اختلال زبانی یا کلامی با هم تفاوت دارند. برخی از این اختلالات در کودکی به وجود میآیند و نیاز به درمان دارند. همچنین گفتار درمانی بزرگسالان در افرادی که در سنین بزرگسالی به دلیل بیماری یا آسیبهای جسمی مثل سکته مغزی و آسیب به مغز دچار مشکل صحبت کردن شدهاند کاربرد دارد.
انواع اختلالات گفتاری که گفتار درمانگر میتواند به بهبود آنها کمک کند عبارتند از:
- اختلالات کلامی: این اختلالات زمانی رخ می دهند که فرد نمیتواند به طور واضح و درست آوای کلمات را ادا کند. (مثل افرادی که بریده بریده صحبت میکنند.)
- اختلالات زبانی: آن دسته از اختلالاتی هستند که فرد را از درک صحبتهای دیگران عاجز میکنند. همچنین این افراد در به اشتراک گذاری افکار و احساسات خود با دیگران ناتوان هستند.
- اختلالات روابط اجتماعی: این اختلالات زمانی رخ میدهند که فرد نمیتواند به منظور رفع نیازهای اجتماعیاش (مثل سوال پرسیدن) به درستی صحبت کند. افرادی که دچار اختلال اوتیسم هستند مشکلات ارتباطی دارند.
- اختلالات شناختی: افرادی با اختلال ارتباطی شناختی در طبقهبندی ذهنی، تمرکز، به خاطر آوردن، برنامهریزی و حل مسئله مشکل دارند. این اختلالات اغلب در اثر سکتهٔ مغزی، آسیب و ضربه به سر یا آلزایمر به وجود میآیند.
- اختلالات بلع: افرادی که دچار اختلال در بلع و غذا خوردن هستند. این مشکلات در اثر عمل جراحی، سکته، بیماریهای زمینهای و آسیب به سر به وجود میآیند.
چه افرادی به گفتاردرمانی نیاز دارند؟
هر فردی که در برقراری ارتباط، صحبت کردن یا بلع غذا با مشکل مواجه است نیاز به این شیوهٔ درمان دارد. این مشکلات به دلایل زیر رخ میدهند:
– مبتلایان به سرطان دهان یا گلو
درمان سرطان میتواند روی صدا، نحوهٔ صحبت کردن، جویدن و بلع غذا و واضح صحبت کردن فرد اثر منفی بگذارد. گفتار درمانگر به افراد کمک میکند تا با این مشکل مقابله کنند.
– مبتلایان به بیماریهای تخریبی پیشروندهٔ عصبی
دستهای از بیماریهای عصبی مثل ALS، پارکینسون، ام اس و آلزایمر میتوانند باعث بروز مشکلات بلع و ناتوانی در تکلم و برقراری ارتباط شوند. گفتار درمانگر با بررسی نوع و شدت این اختلالات درمان مناسب را برای بیماران به کار میگیرد.
– وارد شدن آسیب به سر
وارد آمدن ضربه به سر و مغز میتواند تاثیر منفی قابل توجهی را بر تواناییهای ارتباطی فرد بگذارد. از پیامدهای دیگر آسیب به سر از دست دادن حافظه و بروز تغییرات شخصیتی و رفتاری است. متخصص گفتار درمانی با بررسی این آسیبها و انجام تمرینات به فرد کمک میکند تا بهبود پیدا کند.
– سکته مغزی
سکته مغزی در اثر نرسیدن خون به بخشی از مغز رخ میدهد. افراد دچار سکته مغزی در بیان واضح کلمات، به زبان آوردن افکار خود، درک مطالب، خواندن، نوشتن و بلع غذا با مشکل مواجه میشوند.